Kako se osvoboditi strahu?

Strah je naravno čustvo in je prirojen. Strah ločimo na dva segmenta. Prvi je nagonski strah, ki ga občutite, ko je vaše življenje lahko ogroženo. V teh situacijah se poleg občutka strahu, sproži tudi adrenalin. Nagonski strah je, ko se bojite za vaše življenje ali življenje vaših bližnjih. Drugi segment pa je strah, ki si ga v mislih ustvarite sami. To so situacije, ki so povezane z drugimi ljudmi, ko ne gre za življenje. Lahko se navezuje na vaša prepričanja in omejitve. Recimo, da se bojite iti k zdravniku, tak strah je posledica določene neprijetne izkušnje, ki ste jo doživeli pri zdravniku ali pa jo z njimi povezujete. Od te neprijetne izkušnje naprej, se bojite zdravnikov. Tak strah je dejansko priučen in ste si ga v mislih ustvarili in določili sami.

Primer priučenega strahu: Kot otroka vas je ustrašil pes in od takrat se bojite psov. Tak strah je priučen zaradi vaše lastne izkušnje. Take strahove, ki se ustvarijo v vaših mislih in so posledica neke neprijetne izkušnje, lahko preidete. A šele, ko najdete vzrok, tako situacijo predelate in se osvobodite strahu.

Za iskanje vzroka za strah ali fobijo je več načinov. Lahko to storite sami, z meditacijami ali z brskanjem po svojem spominu, lahko tudi s pomočjo angelov ali z vračanjem v prejšnja življenja. Pomoč je lahko tudi zunanja, kot je to pomoč psihologa. Katero pot boste izbrali, je na vas.

Potem se lotite čustev. Ko občutite strah pred nekom ali neko situacijo. Ugotovite, katero čustvo je tudi prisotno poleg strahu. Ko najdete s strahom povezano čustvo, ste na dobri poti. Po odkritem čustvu pa je na vas samih ali se zapirate vase ali želite proti strahu nekaj ukreniti, se ga znebiti. Zavedati se morate, da vas strah zelo omejuje, saj ne morete rasti in napredovati na nekem področju. Velikokrat se ljudje bojite lastnega uspeha, vendar imate vse zmožnosti, da dosežete na primer svoj finančen uspeh, a se bojite, kakšne bodo posledice za vas in okolico. Takrat ne greste naprej, enostavno stagnirate zaradi strahu, namesto da bi šli v pogon za svoj lastni uspeh.

Vaja:

Ko ugotovite vzrok strahu in z njim povezana čustva, je zelo pomembno, da poizkušate iti najprej. Predstavljajte si ravno nasprotna čustva, ki so prisotna poleg strahu. Primer: poleg strahu občutite jezo, vi pa si poskusite v mislih priklicati mir. To večkrat tudi ponovite v mislih ali naglas, miren sem/mirna sem, in to ponavljate toliko časa, da to čustvo začne prevladovati. Ko boste to ponavljali določen čas, se bo posledično tudi strah začel umirjati. To je vaja za premagovanje strahu. Ko izvajate to vajo, dihajte mirno in počasi, na koncu pa naredite dva globoka vdiha in izdiha. Vajo izvajajte nekaj minut, toliko, da začutite, da se je strah začel odmikati od vas in se počutite bolj pomirjene. Vajo ponavljajte vsaj mesec dni za določen strah, ki želite, da izgine iz vaših misli.

Razumeti morate, da je strah, če ni prvinski, samo v vaših mislih in se ga lahko osvobodite. Velikokrat to ni lahek proces in poudarjam, da je to dolgotrajen proces. Zato cenite vsako stopnjo procesa osvobajanja, saj s tem delate dobro zase in strah se počasi zmanjšuje.

Sporočilo je predal nadangel Mihael.

Preberi še: Ali je usoda določena?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja