Jasna komunikacija je ključ do dobrega odnosa

Jasna komunikacija je ključ do dobrega odnosa - Tvoji Angeli - Špela Bajt Butko

Ko ustvarjate odnose, katerekoli odnose, z vašim partnerjem, šefom, sodelavci, prijatelji ali pa s trgovko v trgovini, se prevečkrat spremenite oziroma prilagodite osebi s katero komunicirate.

To pomeni, da se izražate na način, da bo druga oseba to razumela. Da ji nekaj pojasnjujete na način, za katerega mislite, da ji je najbliže. Postavljate se v kožo druge osebe, izbirate prave besede in način govora. S tem, ko to počnete, zapostavite svoj jaz. Besede, pogovor, obračate tako, da vas bi oseba razumela. Izberete druge besede in neko situacijo ali težavo ali rešitev razlagate tako, kakor vi mislite, da bi morala ta oseba slišati. Tukaj je največji problem ravno to, da pozabite nase. Da se ne izrazite z besedami, ki jih vi razumete, katere so vam blizu. Tako nastane zmeda v odnosu, ker vi poskušate v odnosu stvari reševati na način, za katerega vi mislite, da je najbolj primeren, a temu ni tako. V tem primeru nihče ne razume odnosa ali situacije.

Kako komunicirati?

Vedno komunicirajte, rešujte težave v odnosu tako, da je najprej vam jasna situacija. Izbirate komunikacijo z osebo, katera vam je blizu. Govorite z besedami, ki jih vi razumete in poznate. Ne postavljajte se na drugo stran, ne razlagajte stvari, da jih bo nekdo drug lažje razumel. Najprej jih morate razumeti vi. Tako predate najbolj jasne informacije, brez besed, ki niso pomembne, ki jih vi ne razumete in se ne zapletete v odnosu še bolj. Predajajte informacije tako, da jih vedno vi razumete v popolnosti, ker jih boste tako tudi najbolje predali osebi. 

Najboljša komunikacija v nekom odnosu, ne glede na to, kdo je na drugi strani je, ko vi stvari razumete in jih jasno izrazite, tako kot čutite in ne zavijate besed v nek ovoj z mislijo, da jih bo oseba lažje razumela. 

To ne pomeni, da vedno, ko komunicirate, vključite tudi vsa čustva, ki jih občutite. Ločite komunikacijo, kjer so poleg besed prisotna čustva in kjer niso. 

Poslušajte se, takoj boste vedeli, kdaj se izražati s čustvi in kdaj ne. 

Sporočilo je predal nadangel Raguel 

Preberi še: Sprejemanje – Moja zgodba

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja